Goede lichtgrijze middag,

Zoals sommigen misschien weten, en anderen niet, is mijn sterrenbeeld vissen.

Niet dat ik me nu uit wil wijden over de eigenschappen die aan dit sterrenbeeld worden toegeschreven. Wel wil ik het hebben over een bepaalde fascinatie die ik bewust of onbewust heb voor vissen.

Ik wil niet zo ver gaan dat ik hier volledig uit de doeken doe dat ik schubben onder mijn oksels heb, of droom over kieuwen. Het is slechts een kleine ontdekking over een terugkerend element in mijn ontwerpen en andere creatieve brouwsels.

Zo begon ik afgelopen week aan een stofproefje, of tekenexperiment, het is maar hoe je er naar kijkt, doet verder niet ter sprake. Ik tekende een vrouw, een beetje guur type, Cruella de Vil, of een andere boosaardige heks-vrouw. De vrouw kijkt wat angstaanjagend uit haar ogen en heeft een valse grijns (misschien heb ik het hier over een zelfportret).
Ze heeft nog geen naam, nog geen geschiedenis, ze is een nog leeg personage van een ongeschreven boek.
De vrouw heeft echter wel een vis! ‘Een vis?!’, jazeker, een vis.
Niet op haar bord, of in een kom, niet eens op een schilderij aan de wand van haar heksenhut of paleis, maar in haar hand.  Een rauwe, misschien nog natte vis.
Het is niet te zien of deze vis nog leeft, of het al heeft opgegeven. Het is slechts een vis, een open oog, een open mond, in haar hand. De vis kijkt naar niets, de vrouw, kijkt naar niks.
Een vreemd gevoel bekruipt me, ben ik misschien die vis? Die stille vis in een ijzeren greep van een gevaarlijke vrouw?
Of is het slechts een vis, en staat de vrouw, die wat guur  kijkt, slechts  met een vis in haar hand, klaar om een lekker vispotje te koken?

Eet smakelijk alvast en tot snel.

Tekening ecoline en stift op pitkatoen, een onbekende vrouw, met een onbekende vis.